Pagini

joi, 17 iunie 2010

Am apărut în Tiuk!

În sfârşit a apărut mult aşteptatul Tiuk de vară.

Eu am încăput în TIUK cu:

Tiukestionar extrem
Tiuk-piesa de teatru


Astăzi celebrăm în familie premiul Grand Underground:

“O sută cincizeci de mii la peluze” de Diana Iepure (Stare de urgenţă)

Să sărbătorim cu o bere la rece! Sau un suc... unii...eu.



joi, 10 iunie 2010

Târguri alternative

Recent mi s-a făcut observaţie că nu mai scriu nimic. Public pe blog doar despre Blitz / Ring. Ei bine, m-am gândit că ar fi bine să remediez această problemă, aşa că astăzi voi scrie despre TAC şi TNCP. Târgul Alternativ de Carte, organizat de un cristian în perioada 28-30 mai, în sediu USR şi Târgul Naţional al Cărţii de Poezie, organizat de Miruna Vlada în perioada 2-5 iunie tot în sediul USR.
Am chiar şi poze !

Au fost într-adevăr nişte proiecte interesante, cu o organizare reuşită şi cu invitaţi aleşi pe sprânceană. Aş fi stat cu mare plăcere din prima zi, cea de deschidere şi până în ultimul moment, dar, din păcate, am fost forţată de împrejurări să plec (testări, examene etc).
Fiecare dintre cele două târguri au avut ceva unic, chiar dacă ambele au fost despre poezie. Abordarea a fost diferită, ceea ce mi se pare normal, ba chiar necesar ! La ambele m-am întâlnit cu cunoscuţi din lumea literară, iar la TNCP chiar am vândut un poem! Stăteam întâmplător (mă rog, nu chiar întâmplător :)) ) la masa lui Răzvan Ţupa, Poeme la cerere şi s-a apropiat de mine Dan Mircea Cipariu, care a insistat să-i scriu un poem. Pe bani :D. Bineînţeles că nu puteam rata o asemenea ocazie, aşa că am luat pixul în mână şi mi-am chemat muza. Se pare că era pe fir, căci a răspuns în timp util !:D.

Acum aştept cu nerăbdare Bookfest, unde iarăşi nu voi putea rămâne cât îmi doreşte inimioara, din cauza unui afurisit de examen la engleză. Ce să-i faci, e pentru admiterea la liceu :D.

Pozele, deci :
1. TAC















Mihai Vakulovski şi Ana Toma

















Moni Stănilă şi Cristina Ispas

















Eu şi Moni Stănilă





















Andreea Toma, eu

















Familia mutantă la TAC

















Lectura lui Mihai Vakulovski

















Nel îl caută pe Ion Creangă

- Cine sunt ăştia?
- Ăştia sunt nişte mari scriitori.
- Şi Ion Creangă unde e?
















un cristian şi Ion Cucu

















Cosmin Ciotloş vorbind despre
Ieudul fără ieşire




















La apus de soare

















Iarăşi familia mutantă

















un cristian, Mihai Cucu, Ioan Es. Pop

















Ion Cucu, Răzvan Ţupa




2. TNCP
















Eu la standul cu reviste

















Tomis,
Revista la plic
şi Observator cultural
















Răzvan scrie poezie la cerere

















Eu

















iarăşi eu
















Răzvan Ţupa cu o prietenă şi eu
, înfometaţi
















Seara, cu mama în lumina Blitz-ului



P.S.
Pozele de la TNCP sunt făcute de Andreea Toma.
Aşa cum probabil bănuiţi, nici pozele de la TAC nu s-au făcut singure, le-a făcut Diana Iepure. :D

duminică, 6 iunie 2010

Blitz Show










Motto: Aţi fost un public destul de inteligent!

Felix Nicolau







Felix ne îndeamnă spre zări senine mâine şi mai senine poimâine


5 iunie, ora 19:00, Old School Pub

Ora 18:59:

- Alo, Felix, poţi, te rog, să tragi de timp încă 10 minute, că nu pot să întârzii tocmai eu, cronicarul!


Un show nou, o locaţie nouă, oameni (relativ) noi, reguli noi, dar aceeaşi atitudine: se poate face literatură cu picioarele pe masă!


Din fericire pentru mine, s-a lungit puţin cu pregătirile până să înceapă.” Scuze pentru întârziere, dar a trebuit să cumpărăm microfon!”


La ediţia 1 au fost şi materiale de cumpărat. Tricouri cu George Vasilievici, revista Tomis, Revista La Plic, Sentic - de Florin Caragiu şi Un anotimp în Berceni - de Claudiu Komartin.


















Noua locaţie aparţine tot de Old School Pub, doar că e lângă şi nu în Preoteasa. E un fel de terasă-restaurant foarte încăpătoare, cu scenă nici prea mare nici prea mică, cu lumini favorabile, exact cât să se simtă bine şi protagoniştii, şi publicul. Şi cu mult aer respirabil -

au o aerisire foarte bună.















Invitatii Blitzului şi moderatoru


Presupun că ştiţi deja care au fost invitaţii, daca nu, vi-i mai prezint o dată:

Claudiu Komartin (alias Scardanelli):














Cristi Cotarcea (alias Zmeul Clandestin),





















Florian Silişteanu nu a mai apărut, dar a salvat situaţia Florin Caragiu (alias Teotim):















Nu am înţeles de ce concurenţii trebuiau să-şi ia pseudonime. Căci numele lor sunt destul de faine şi aşa.


Sorin Delaskela a fost invitat să citească din cartea sa Noaptea pisicilor lungi” , care va fi lansată peste o saptamână la bookfest, târgul pe care toată lumea cititoare îl aşteaptă, aşa cum aşteaptă cinefilii festivalurile de film şi beţivii festivalurile de vin şi bere.














Un act de mare curaj pentru ei să vină în faţa atâtor cetăţeni puşi pe observat şi criticat. :D Oricum, s-au ţinut bine!


Tema ediţiei a fost bloggingul şi poezia online. S-au pus proiecţii incitante, la care publicul a râs în hohote de hipopotam. Chiar mă întreb dacă acel clip de la CNN o fi fost pe bune. După clip Felix a spus amuzat, Keep blogging! Lumea era pe sub mese (de râs, evident!).















Felix Nicolau interacţionând cu publicul incitat şi numeros


A urmat un clip cu peturi, cu Elena Vlădăreanu.
















White Noise, Diana Iepure


Prima probă de slam, la fel ca şi celelalte probe, a fost prezentată de o domnişoară sexy, Andreea Oprea, care ţinea deasupra capului o placă inscriptionata „ RUNDA I” . Ooo da! Planşele au fost executate de Cati Militaru, isteaţă şi inventivă.
Sper că băieţilor le-a plăcut. Propun pentru ediţia viitoare să treacă un tip trăsnet cu panoul. (Asta ca să se respecte pricipiul egalităţii de şanse! Mă refer la fetele din sală.:D) Cei trei concurenţi au rămas însă serioşi, poate chiar prea seriosi :D, reuşind să-şi ducă misiunea până la capăt.














Aveţi cumva strămoşi în Portugalia??? A urmat proba de portugheză.. Poemul lui Claudiu a curs cel mai muzical, a fost ritmat şi accentuat cum se cuvine. Mă rog, parcă accentul aducea puţin a chineză sau japoneză, după cum a observat şi white noise, nu asta a contat, ci şarmul şi melodia, bien sûr. :D. Şi ceilalţi concurenţi au fost ok. Accentele portugheze nu au fost dintre cele mai alese, însă proba a fost punctată cu „ foarte bine”, publicul fiind mulţumit de prestaţia celor trei.


























Dan Mihuţ, Miki Vieru














Victor Potra, după ce a venit cu microfonul

Juriul nu a fost unul stabilit dinainte. Moderatorul s-a plimbat prin public şi a ales la fiecare probă alt juriu, ca să nu iasă vorbe că ar fi vreun blat. Ştiţi voi, vorbe ies oricum, dar ca să fie toată lumea cu inima împacată, s-a încercat şi asta. Deocamdată, nu s-a ajuns la concluzia că aceasta ar fi cea mai bună modalitate de jurizare, mai vedem noi.














Marius Surleac


Apoi, a urmat Runda a doua de slam şi tombola, cu cărţi oferite de BuyBook.ro. şi Biblioteca Metropolitană. La runda a doua s-a remarcat Cristi Cotarcea, care a câştigat simpatia publicului cu nasul şi pălăria de clovn.


Poate data viitoare plătesc şi eu bilet, chiar dacă, fiind cronicar oficial sunt scutită, dar s-au dat atâtea cărţi (foarte multe:D) că poate aş fi câştigat şi eu una.













Ioana Bogdan


La Karaoke Literar, concurenţii au fost ajutaţi de Livia Ştefan, care pentru un impact mai puternic asupra publicului s-a şi descălţat. Tu să-i încurajezi pe toţi, spune Felix. Deci muzica, maestro (Marius Surleac)! S-a cântat pe versuri de Constantin Acosmei şi Adrian Păunescu. Au pus şi un clip cu Vadim Tudor. Un moment de respiro pentru nostalgici. :D


Repriză de slam 3. Slămuiţi în ce ordine doriţi!


Chiar şi la creative writing Claudiu, Cristi şi Florin s-au descurcat impecabil.

Claudiu s-a refugiat WC si s-a întors de acolo cu un poem despre moarte şi viaţă care îi alunecă din mâini ca săpunul (clar de unde i-a venit imaginea:D). Florin Caragiu a scris un poem cu un şoricel cu cheiţă, un poem bun si blând precum autorul. Lui Cristi Cotarcea i s-au dat nişte cuvinte cam dubioase, unul dintre ele fiind psihotrop, care rimează cu trop.


Runda 8 a fost cea mai dificilă. Concursul de minciuni.

Dar noi nu minţim niciodată! – Florin Caragiu.

La runda asta s-a putut observa ce mincinoşi neprofesionişti sunt invitaţii. Da, dar cu atât mai bine pentru ei. O să ajungă (probabil) în rai, daca nu dau chics la alte incercari :D! Au primit punctaj bunicel oricum, chiar dacă minciunile lor lasă de dorit. Claudiu Komartin a reuşit să pară cel mai sincer, dar asta probabil datorită aerului său de om foarte serios :)).


La runda 9 de teatru au participat şi oameni din public. Răzvan Ţupa, Livia Ştefan şi Xiron Xin. Piesa aleasă a fost foarte potrivită, concurenţii reuşind să se adapteze cu uşurinţă personajelor pe care aveau să le interpreteze. Au obţinut 10 minute de aplauze (ei bine, nu chiar 10, vreo 3)

Cu priceperea aceasta actoricească cum de nu au reuşit să mintă? Pentru ca poeţii sunt un popor sincer:D Uneori.


Publicul ca publicul, cârcotaş, dar când a venit rândul lui la probă s-a dovedit că nici el nu prea a fost în formă. Ultima (a zecea) rundă era cu întrebări din partea publicului.

Întrebări inteligente pentru concurenţi şi mai inteligenţi decât întrebările. – Felix Nicolau


Bancul serii: rugbiştii care îl bârfesc pe Claudiu Komartin.

"De ce nu se uită Claudiu Komartin la rugby?

Pentru că are impresia că îl bârfesc rugbiştii atunci când fac grămada"

Claudiu a spus că în urma tratamentului psihiatric s-a vindecat. Doar uneori i se mai pare că cei din tribune îi pronunţă greşit numele.



















Felix şi Claudiu, schimb de replici


And the winner is ... Cristi Cotarcea! La diferenţă de doar 2 puncte faţă de Claudiu Komartin şi de 18 puncte faţă de Florin Caragiu. Asta da luptă strânsă:














prietenia câştigă şi la blitz!














Public



În concluzie

  1. Blitzul promovează scriitori şi cărţi. Literatura şi artele în general.
  2. Aici vin nu numai scriitori, ci şi oameni pur şi simplu interesaţi de literatură, care vor să se simtă bine într-o atmosferă degajată, să se bată pe umăr cu vedetele lumii literare, să se tragă de şireturi, de nas, de mână, de poala rochiei şi să ne oprim aici.
  3. Nu e perfect, dar, ca un proiect bun ce este, este monitorizat şi evaluat, aşă că i se aduc îmbunătăţiri de fiecare dată.

Următorul show e peste 2 săptămâni, tot la Old School Pub!

Sunteţi aşteptaţi cu nerăbdare, cu multe surprize şi cu cărţi de la parteneri!


Pozele au fost făcute de Gilda Comârzan şi Diana Iepure